Konfirmationshistorik

Konfirmationsläger i Södra Skånes Scoutdistrikt har funnits ända sen 50-talet. En av de stora initiativtagarna hette Mårten Werner som var scout men också präst och riksdagsman. De första åren flyttade lägret runt på olika kursgårdar men 1963 ”bosatte” sig lägret i Breanäs vid Immeln.

Verksamheten flyttades 11 år senare till Brandsberga utanför Röstånga för att hamna vid Ringsjön på Klinta ett par år i början på 80-talet. Dick Boman som var lägerchef under 70-talet fick 1975 frågan om han kunde göra en symbol för lägret. Resultatet blev Gamlegårdskorset.

1983 flyttade konfirmationslägret till det då nyligen inköpta Gamlegård i Torna Hällestad. Sen dess har det varje sommar konfirmerats scouter på Gamlegård och det finns fortfarande konfirmationsgrupper som har återträffar fast det var 25 år sedan de konfirmerades.

Mer information om de senaste lägerna går att hitta på
www.konfagoransborg.scout.se